29 Mayıs 2014 Perşembe

Kozmetik Ürünlerin Son Kullanma Tarihleri

Geçenlerde bir arkadaşım günlük nemlendiricisinin son kullanma tarihini bilmediğini söyledi, bunun üzerine kremi elime alıp açıldıktan sonra ne kadar süre içerisinde kullanması gerektiğini gösterince böyle bir sembolden haberi olmadığını gördüm.

Çoğu kişi farkındadır ama bilmeyenler de olabilir diyerek böyle bir yazı yazmaya karar verdim. 

Biliyorsunuz ki kozmetik ürünlerinin raf ömürleri ile kullanım süreleri birbirlerinden farklı.
Ürünlerin son kullanma tarihi çok sık olmamakla birlikte bazı ürünlerin ambalajları üzerinde yazmakta, eğer yazmıyorsa da yine ambalaj üzerinde bulunan batch kod ile http://checkcosmetic.net/ ve http://cosmeticswizard.net/ sitelerinden ürün marka ve kodu girilerek öğrenilebilir. Yine de bu sitelerde tüm markaların bulunmadığını hatırlatmak isterim.

Ayrıca hemen hemen tüm ürünlerin üzerinde açıldıktan sonra ne kadar süre içerisinde kullanılması gerektiğini gösteren bir sembol vardır, açık kapaklı bir kavanoz sembolü üzerine yazılmış "6 m / 12 m / 24 m" ile gösterilir. Eğer yazmıyorsa da bunun için her kullanım malzemesine özel belirli bir kullanım ömrü vardır.



Ancak kullanım koşullarına dikkat edilmezse öngörülen kullanım süresinden daha önce ürünlerimize veda etmemiz gerekebilir. Tabi ki ekstra özen gösterilen bir durumda daha uzun süre kullanılabileceğini de düşünüyorum ben. (şahsi görüşüm çok da güvenmeyin) Bu yüzden ürünleri korumak için ısıdan, ışıktan ve nemden koruyarak muhafaza etmek; kavanozdaki ürünleri elle almak yerine bir spatula kullanmak yararlı olabilir. Ürünü satın alırken de son kullanma tarihine dikkat ederek en yeni üretimi almak akıllıca olacaktır.

Eğer son kullanma tarihini ya da ürünü ne zaman açtığımızı bilmiyorsak, bir ürünün bozulduğunu nasıl anlarız;

  • Rengi değişmeye başlar.
  • Kokusu değişir.
  • Katmanlara, parçalara ayrılır.
  • Eski yapısına göre farklılaşır, incelme ya da kalınlaşma görülür.
  • Siyah ya da koyu yeşil/kahverengi noktalar görülebilir, bunlar bakteri oluşumdan kaynaklanır.

Genel olarak kozmetik ürünlerin kullanım ömürleri ise;

Rimel: Kozmetik ürünler arasında son kullanma tarihi konusunda en büyük risk taşıyan rimeldir. En çok açılıp kapanan ürünlerden biridir ve bakteri oluşumuna çok açıktır. Gözlerimizin de yüzümüzdeki bakterilere en açık nokta olduğunu göz önünde bulundurursak, 3-6 ayda bir yenilenmelidir. Zaten bu süre içerisinde biter ya da kurur.

Fondöten: Ürün formülüne göre değişir. Kullanım ömürleri genelde 6 ay iken, raf ömürleri ise 2-3 yıl olabilir.

Göz Kalemi ve Eyeliner: Eyeliner da rimel gibi likit bir ürün olduğundan 3-6 ayda bir değişmelidir. Göz kalemi ise 2-3 yıl dayanabilir, ancak her kullanıma mutlaka ucunu açmak gerekir.

Ruj, Lipgloss ve Dudak Kalemi: Her iki yılda bir atılmalı. Rujlar bozulduğundan yapısı değişip kokmaya başlar, lipglosslar ise zaten kıvam değiştirip yapış yapış ve koyu bir hale gelir. Ancak kalem 2-3 yıla kadar dayanır, yine göz kalemi gibi her kullanımda düzenli olarak açılmalıdır. Uçuğunuz varken bu ürünleri kullanmamaya özen gösterin.

Toz Far: 2 - 3 Yıl

Krem Far: 12-18 Ay

Toz Allık ve Bronzer: 2 - 3 Yıl

Krem Allık: 6 Ay

Kapatıcı: 12-18 Ay

Pudra: 2 - 3 Yıl

Oje: 2 yıl olarak geçse de özenli kullanılırsa daha uzun süre dayanabilir. Kapağını açık bırakmamaya dikkat etmek gerekir, bozulduğunda kıvamı koyulaşır.

Vücut Losyonu: 2 -3  yıldır. Vücut losyonları açık kavanozdakiler belirtilen süreden daha çabuk bozulur. Pompalı şişeler hava teması çok az olduğundan çok daha uzun dayanabilir.

Parfüm ve Kolonya: Serin nemsiz ve ışıksız yerde sakladığınızda 2-3 yıl dayanabilir. Bazı parfümlerin kullanım süresi daha uzun olabilir. Şişe üzerinde tarih varsa dikkate alabilirsiniz. Parfümün bozulduğunu da koku değiştirmesinden anlayabiliriz. 

Yüz ve Göz Kremi: 6 ay -1 yıl. Ancak kavanozda ise genelde açıldıktan sonra 6 ay içerisinde tüketilmesi öneriliyor.

Güneş Koruyucu Ürünler: Genelde 1 yıldır. Ancak bazıları  2 yıl kadar dayanabiliyor (üzerinde belirtilir) 

Organik Ürünler: 6 aydan daha uzun dayanmazlar.İçeriğindeki bitkisel öz, yağ ve türevlerinden dolayı diğer bakım ürünlerine göre daha hassas yapılı olabilirler; fazla koruyucu bileşen olmadığından çabuk bakteri üretirler.

Anti-aging ve Anti-akne Ürünleri: İçeriğine göre 1 yıla kadar kullanılabilir. 

Şampuan, Saç Kremi ve Duş Jeli: 2 - 3 yıl. Ancak içerisine giren su ürünün bozulmasına yol açabilir.

Kalıp Sabun: 3 yıl

Tıraş Köpüğü: 2 yıl


Deodorant: 2 yıl











23 Mayıs 2014 Cuma

La Roche Posay Anthelios XL SPF 50+ Fluide Extreme

Uzun süren güneş kremi arayışımdan sonra, sonunda birine karar verebildim. Güneşin yavaş yavaş etkisini arttırdığı mart-nisan aylarından beri hassas cildime uygun bir güneş kremi arıyordum. Yüzümdeki lekelerin geçen yıla oranla artması, normalde karma yağlı olan cildimin biraz da kafasının karışması yüzünden yüzümü daha fazla yağlandırmayacak, emilimi iyi, yüksek koruma faktörlü bir krem arıyordum.

Sonunda internette okuduğum yorumlara bakarak, tabi ki markaya da güvenerek; La Roche Posay Anthelios XL SPF 50+ Fluide Extreme'de karar kıldım.

Ürün tam da benim aradığım niteliklere uygun olarak, açık renkli ve hassas ciltli kişilere öneriliyor. Güneş yanıkları ve lekelerin korunmasında etkili olduğu söylense de uzunca bir kullanım tecrübem olmadığından ve henüz güneş ışınları yakıcı etkisini göstermeye başlamadığından, bu konuda herhangi bir yorumum yok.




Ürünün açıklamasında şunlar yazıyor:

Anthelios, UV ışınlarının neden olduğu cilt yaşlanması, cilt hasarları ve fotodermatitlerden korunmak amacıyla formüle edilmiştir. Bu amaçla çok yüksek UVA koruması sunmaktadır. Öte yandan SPF 50+ değeri ile güneş yanıklarının oluşmasına karşı da yüksek koruma sunmaktadır. Anthelios , UVA ve UVBnin zararlı etkilerine karşı patentli  kombinasyonu içermektedir. Yağsız ve kolay uygulanabilir bir üründür. 

İçerdiği filtre sistemi fotostabildir. Foto, İmmünosüpresyon, Lupuz Eritematozu ve Polimorf Işık erüpsiyonunda %IOO koruma sağladığı klinik olarak ispatlanmıştır. Komedojenik değildir. Su geçirmez. Güneşe karşı tam koruyucudur. Çinko Oksit ve PABA türevlerini içermez. Opak filtre olarak TiOî ile desteklenmiştir.
Minumum kimyasal filtre içeriğine sahiptir. UV ışınlarına karşı çok yüksek ve etkili koruma sağlar. Suya, kuma ve tere karşı dayanıklıdır.
Cilt Tipi/Problemi : Yoğun güneş ışığına maruz kalan, alerjiye eğilimli, hassas veya güneşe karşı toleranssız normal veya karma cilt.
Faydalar : Cildi güneş yanıklarından, cilt reaksiyonlarından ve UV ışınlarının neden olduğu hücre hasarlarından korur.

Kullanım : Güneşe çıkmadan yarım saat önce tüm yüz bölgenize uygulayın. 2 saatte bir ve her yüzmeden sonra tekrarlayın.


Kesinlikle kolay emilen bir krem; matlaştırıcı bir etkisi olmasa da, diğer güneş kremleri gibi yüzde beyaz bir tabaka halinde kalıp yağlandırma - parlama da yapmıyor.

Yağlı ve karma ciltler rahatlıkla tek başına kullanabilir ancak kuru ciltler nemlendirici uygulama ihtiyacı duyacaktır.

Parfümsüz, rahatsız edici bir kokusu da yok.

Kıvamı çok akışkan ve hafif. (isminde de geçtiği üzere - fluide extreme) 

Çoğu güneş kreminde olduğu gibi 1 yıl kullanım ömrü var.

* Bu arada "Tinted Fluide" olarak geçen renkli versiyonu da var. Güneş kreminin beyazlığından çekinenler için iyi bir tercih olabilir.



Aslında internet üzerinden dermokozmetik sitelerini araştırdığımda çok uygun fiyatlarla karşılaştım, ancak son kullanma tarihlerine güvenemediğimden ve tabi ki bazı siteler hakkında okuduğum kötü yorumlar yüzünden yakınımdaki bir eczaneye girip, burada çalışan kişiye de danışarak güneş kremimi aldım. 50 lira civarında bir fiyat ödedim ama almak isteyen olursa internette 40-60 tl arası fiyatlara satılıyor.